USD35,20
%0
EURO36,80
%0.13
BIST9.724,50
%0
GR. ALTIN2.972,74
%0.15
BTC3.386.678,11
%0.06
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
23 Aralık 2024, Pts
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. AB Komisyonu, Türkiye ekonomisindeki dengelenmenin ikinci yarıda hızlanmasını bekliyor

AB Komisyonu, Türkiye ekonomisindeki dengelenmenin ikinci yarıda hızlanmasını bekliyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AB Komisyonu, Türkiye’de ekonomik yeniden dengelenmenin yılın ikinci yarısında hızlanmasının beklendiğini bildirdi.

Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,5 ve 2025 yılında yüzde 3,8 büyüyeceğini tahmin eden AB, tüketici enflasyonunun bu yıl yüzde 58,7 ve 2025’te yüzde 36,5 olacağını öngördü.

İşsizlik oranının bu yıl ve gelecek yıl yüzde 10,2 olacağını tahmin eden AB, bütçe açığının GSYİH’ye oranının bu yıl yüzde 4,3 olacağını ve gelecek yıl yüzde 3,6’ya inmesinin beklendiğini de vurguladı.

“2023’ün ortalarından bu yana önemli ölçüde sıkılaştırılan parasal ve mali duruşla birlikte devam eden politika normalleşmesinin sürmesi ve yıl sonundan önce iç talepte daha belirgin bir azalmaya yol açması beklenmektedir.” değerlendirmesini yapan AB, özellikle hanehalkı tüketim artışı, iş gücü piyasasının soğuması, 2023 yılı sonundaki ücret artışının etkisinin azalması ve tüketicilerin enflasyon beklentilerini düşürmesiyle birlikte iç talebin hızla yavaşlamasının beklendiğini vurguladı.

AB Komisyonu, bugün yayımladığı 2024 Bahar Dönemi raporunda Türkiye için şu değerlendirmelere yer verdi:

Hanehalkı tüketim büyümesindeki güçlü yavaşlama, ekonomik dengelenmenin ana itici gücü olarak görülmektedir. Kamu tüketimindeki büyümenin de yakın zamanda açıklanan harcamalardaki kısıtlamanın ardından, deprem kurtarma faaliyetleriyle ilgili harcamalar hariç olmak üzere, daha düşük olması beklenmektedir. Yeniden inşa çalışmalarının, aksi takdirde kısıtlayıcı bir ortamda yatırım büyümesinin devam etmesine katkıda bulunması beklenmektedir.

Daha durgun ekonomik faaliyet görünümü ışığında ve üç yıllık çok güçlü performansın ardından, 2024 yılında istihdam artışının azalması ve işsizlik oranının artması beklenmektedir.

Tahminler, daha düşük reel GSYİH büyümesi ve dengesizliklerin kademeli olarak çözülmesiyle birlikte ‘yumuşak iniş’ öngörmektedir. İhracattaki toparlanmanın güçlenmesi ve ithalat artışının ılımlı seyretmesiyle birlikte, net ihracatın büyümeye katkısının önümüzdeki iki yıl içinde hafifçe pozitife döneceği tahmin edilmektedir.

Dış ticaret hadlerindeki iyileşme ve parasal olmayan altın ithalatındaki azalma nedeniyle cari işlemler açığı 2023 yılında daralmıştır. Önümüzdeki iki yıl içinde cari açığın daha da düşmesi ve Merkez Bankasının döviz rezervlerini sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etmesini sağlayacak seviyelere yaklaşması beklenmektedir. Kararlı politika eylemleri bazı sonuçlar getirmiştir ancak enflasyon hâlâ çok yüksektir.

Enflasyonun Mayıs 2024’te yıllık bazda %70 civarında zirve yapması beklenmektedir ve enflasyon beklentileri hâlâ yüksektir. İç talep yavaş yavaş azalmaktadır ve 2024’ün ilk çeyreğinde ekonomik faaliyet hâlâ iyimserdir. Önemli ölçüde daha sıkı parasal ve mali duruşun, iç talepte daha belirgin bir azalma ve ekonomik büyümede daha fazla ılımlılık getireceği ve enflasyon da dahil olmak üzere dengesizliklerin kademeli olarak azalmasını sağlayacağı tahmin edilmektedir.

İç politika belirsizliği önemli ölçüde azalmıştır ancak ekonominin yeniden dengelenmesini yönetmek muhtemelen zor olmaya devam edecektir. Depremin yeniden yapılandırma ve politika normalleştirme maliyetlerinin bütçe üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi beklenmektedir ancak açığın azalacağı ve kamu borcunun ılımlı kalacağı tahmin edilmektedir.

Bu makale FinansBot yapay zeka desteğiyle Investing Türkiye üzerinden oluşturulmuştur ve bir editör tarafından düzenlenmiştir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
AB Komisyonu, Türkiye ekonomisindeki dengelenmenin ikinci yarıda hızlanmasını bekliyor
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ve yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı FinanHatti.Com sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finans ve İş Dünyası Portalı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!