Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’daki devam eden çatışma ortamında Rusya’nın askeri yeteneklerini kısıtlamak amacıyla 400’den fazla kuruluş ve bireye yönelik yaptırım uyguladığını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, yaptırımların Rusya’nın savaş çabalarını destekleyenleri hedef aldığını, bunların arasında Moskova’nın Batı yaptırımlarından kaçınmasına ve askeri gücünü artırmasına yardımcı olmakla şüphelenilen Çinli firmaların da bulunduğunu doğruladı.Cuma günü açıklanan yaptırımlar, çeşitli sektör ve faaliyetleri hedef alıyor.
Özellikle Rusya’ya makine aletleri ve mikroelektronik sevkiyatı yapan Çin’deki şirketlere odaklanıyor. Dışişleri Bakanlığı, 190 hedefi kapsayan yaptırımları detaylandırarak, alınan önlemlerin geniş kapsamını vurguladı.ABD Hazine Bakanlığı ayrıca Rusya için mühimmat ve diğer malzemeleri tedarik eden, Rus oligarklarının yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olan ve yaptırım uygulanan bir şirket için altın aklayan uluslararası ağlara karşı da harekete geçiyor. Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Rusya’nın askeri-endüstriyel tedarik zincirlerini desteklemeye karşı küresel teyakkuzun önemini vurguladı.
Biden yönetimi, ABD’nin ihracat kontrol listesini (Entity List) genişleterek, kendilerine gönderilen her türlü tedarik için lisans gerektiren 123 kuruluşu listeye ekledi. Federal Register’da yayınlandığı üzere, bu liste Rusya’da 63 ve Çin’de 42 kuruluşu içeriyor.
Yeni yaptırımlar ayrıca Rusya’nın enerji sektörünü zayıflatmayı ve enerji projeleri yoluyla gelir elde etme kabiliyetini bozmayı amaçlıyor.
Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Orta Asya ekonomilerindeki şirketler, Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olmakla suçlananlar arasında yer alıyor. Özellikle, Çin’in Dalian Machine Tool Group’un ithalat-ihracat kolu, Rus şirketlerine 4 milyon dolar değerinde çift kullanımlı ürünler tedarik etmekle suçlanıyor.
Ayrıca, Hong Kong ve Çin merkezli 20’den fazla firma, Rusya’nın askeri endüstri tabanına tedarik sağlamakla itham ediliyor. ABD aynı zamanda Rusya’nın gelecekteki enerji projelerini engellemeye de odaklanıyor. Örneğin, 21 milyar dolar değerindeki Arctic LNG 2 projesi, Batı yaptırımları nedeniyle buz sınıfı tankerlere erişimi kısıtlanmış durumda.
Yaptırımlar, BAE merkezli White Fox Ship Management gibi LNG sevkiyatları için yakın zamanda tanker satın alan nakliye şirketlerini de kapsıyor. Bu yaptırımlar, 6 Ağustos’ta Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesine yönelik bir saldırı başlatmasıyla tırmanan savaşı takip ediyor. Ukrayna’nın bildirilen saha başarılarına rağmen, Rus kuvvetleri Doğu Ukrayna’da ilerlemeye devam ediyor. Rusya’nın Washington Büyükelçiliği ve Çin’in Washington Büyükelçiliği, yorum taleplerine henüz yanıt vermedi. Çin, Ukrayna’daki savaş için Rusya’ya silah tedarik etmediğini ve Rusya ile normal ticari ilişkiler kurma hakkını savunduğunu belirtiyor. En son ABD önlemleri ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı Orlan drone’ları için bileşen tedarik eden firmaları da hedef alıyor, bu da yaptırımların askeri tedarik ve gelir akışlarını kesintiye uğratmadaki kapsamlı niteliğini yansıtıyor.