Zayıflayan büyüme ve yüksek arz, fiyatları aşağı çekiyor
Dünya Bankası, küresel ekonomik büyümedeki zayıflamanın ve bol petrol arzının etkisiyle emtia fiyatlarında önümüzdeki yıllarda belirgin bir düşüş beklediğini açıkladı. Nisan ayında yayımlanan “Emtia Piyasaları Görünüm Raporu”, 2026 yılına kadar fiyatların 2020’den bu yana en düşük seviyelere inebileceğini öngörüyor.
📊 Öne çıkan tahminler
-
Emtia fiyatları 2025’te %12,4, 2026’da ise %4,8 oranında düşebilir.
-
Enerji fiyatları bu yıl %17,4, 2026’da ise %5,9 gerileyerek 5 yılın en düşük seviyesine inebilir.
-
Brent petrolün ortalama varil fiyatı bu yıl 64 dolar, 2026’da ise 60 dolar seviyesine düşebilir.
-
Küresel petrol arzının bu yıl, talebin günde 700 bin varil üzerine çıkması bekleniyor.
🚗 Elektrikli araçların etkisi büyüyor
Dünya Bankası, petrol talebinin baskılanmasında elektrikli araçların yaygınlaşmasının etkili olduğunu belirtti. Özellikle Çin’de 2023’te satılan yeni araçların %40’ından fazlası batarya veya hibrit motorlu oldu. Bu oran, 2021’e göre neredeyse üç kat arttı.
🥖 Gıda fiyatlarında düşüş beklentisi
-
Gıda emtialarında 2025’te %7, 2026’da ise %0,9 oranında gerileme öngörülüyor.
-
Buna rağmen BM verilerine göre 22 kırılgan ülkede 170 milyon kişi akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalabilir.
-
Fiyat düşüşü, daralan insani yardım bütçelerine dolaylı katkı sağlayabilir.
🪙 Altın fiyatlarında yeni rekor beklentisi
“Güvenli liman” olarak görülen altının, jeopolitik risklerin artmasıyla bu yıl yeni bir rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Rapora göre, altın fiyatları 2026’da istikrar kazanacak ancak Kovid-19 öncesindeki 5 yılın ortalamasının yaklaşık %150 üzerinde kalmaya devam edecek.
⚙️ Endüstriyel metallerde baskı sürecek
Ticaret gerilimleri ve Çin’in emlak sektöründeki zayıflık nedeniyle endüstriyel metallerin fiyatlarında da 2025 ve 2026 yıllarında düşüş öngörülüyor.
🎙️ Finans Hattı
Dünya Bankası’nın bu değerlendirmesi, gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisinin ekonomik beklentilerini olumsuz etkileyebilecek bir sürece işaret ediyor. Petrol ve gıda fiyatlarındaki düşüş, küresel enflasyonu baskılamaya yardımcı olurken, aynı zamanda yatırım planlarını, kamu gelirlerini ve dış ticaret dengesini yeniden şekillendirebilir. Bu tablo, Türkiye gibi enerji ve gıda ithalatçısı ülkeler için kısa vadede olumlu; ancak altın ve metal ihracatına dayalı sektörler için baskı yaratabilir.