2024 tahmini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseldi
🌍 Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine dair 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti. Kurumun Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Ekonomik Güncelleme Raporunda yer alan değerlendirmelere göre, Türkiye’nin 2026 yılına kadar büyümesini sürdürmesi bekleniyor ancak dış talep zayıflığı ve iç dengelenme süreci nedeniyle büyüme uzun vadeli trendlerin altında kalabilir.
📌 Türkiye için tahminler şöyle şekillendi:
-
2024 büyüme tahmini: %3,1
-
2026 büyüme tahmini: %3,6
📊 Dünya Bankası, bu yıl Türkiye ekonomisinin özel tüketim, yükselen işçi dövizi girişleri ve artan tüketici kredilerinden destek bulacağını belirtiyor. Ancak Avrupa Birliği’ndeki yavaş büyüme ile zayıf dış talep, bu olumlu iç dinamikleri dengeleyici unsur olarak öne çıkıyor.
🌐 Bölgesel büyüme yavaşlıyor
📉 Raporda Avrupa ve Orta Asya bölgesinin geneline dair büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellendi. 2025-26 döneminde büyümenin yüzde 2,5 seviyesinde kalması bekleniyor. Özellikle Rusya ekonomisindeki yavaşlama, küresel talepteki zayıflık ve jeoekonomik riskler, bölgesel toparlanmayı sınırlandıran temel faktörler olarak öne çıkıyor.
📌 Bazı ülke ve alt bölge tahminleri:
-
Rusya: %1,3 (2025-26 dönemi)
-
Ukrayna: %2 (2025)
-
Orta Avrupa: %2,7
-
Batı Balkanlar: %3,4
-
Güney Kafkasya: %3,5
-
Orta Asya: %4,7 (ancak yavaşlama bekleniyor)
💼 Dinamik özel sektör ve yenilikçilik ön plana çıkıyor
📣 Dünya Bankası yetkilileri, büyümenin sürdürülebilirliği açısından özel sektör dinamizminin ve yenilikçiliğin önemine vurgu yaptı. Kurum, orta gelirli ülkelerin yüksek gelir grubuna geçişinde Ar-Ge yatırımları, teknoloji kabulü, risk sermayesi erişimi ve rekabetin artırılması gibi reformların kritik olduğunu belirtti.
🗣️ Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Baş Ekonomisti Ivailo Izvorski, “İşletmelerde yenilikçilik ve deneyselcilik, üretkenliği arttırmak için temel bir gerekliliktir ve yüksek gelir statüsünü elde etmek ve sürdürmek için bir ön koşuldur” ifadelerini kullandı.
🎯 Raporda, bölge genelinde küçük ve düşük verimli işletmelerin sayısının fazla olması, kamu iktisadi teşebbüslerinin girişimcilik önünde engel teşkil etmesi gibi sorunlara da dikkat çekildi. Genç ve yenilikçi şirketlere uzun vadeli finansman sağlanması gerektiği vurgulandı.
🎙️ Finans Hattı
Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl iç talepten destekle toparlanacağını öngörse de, dış koşullardaki zayıflıklar ve yapısal reform ihtiyacı büyümenin önünde önemli bir sınama oluşturuyor. Kalıcı bir sıçrama için yenilikçilik odaklı özel sektör politikaları kritik önem taşıyor.