Dünya Bankası, Türkiye’nin altyapı ve sağlık sektörlerindeki önemli projeleri desteklemek amacıyla toplam 910 milyon dolarlık iki finansmanı onayladı.
Demiryolu Ulaşımına 660 Milyon Dolarlık Destek
İlk finansman, Türkiye genelinde malların daha verimli taşınmasını sağlayarak ihracatı artırmayı, iş yaratmayı ve sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefleyen elektrikli demiryolu ulaşım projelerine yönelik olacak. “Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi” kapsamında 660 milyon dolarlık bir kaynak sağlanacak.
Bu proje ile Sivas’ın Divriği ilçesi ile Kars arasında dizel motorlu trenlerin yerine tamamen elektrikli ve modern bir demiryolu hattı inşa edilecek. 660 kilometrelik güzergah, dört ili kapsayacak ve bölgede yaşayan yaklaşık 600 bin kişiye, yerel işletmelere ve çiftçilere ekonomik fayda sağlayacak.
Dünya Bankası açıklamasına göre, proje tamamlandığında demiryolunun yıllık yük taşıma kapasitesi 750 bin tondan 20 milyon tona çıkarılacak.
Sağlık Sektörüne 250 Milyon Dolarlık Finansman
Dünya Bankası’nın onayladığı ikinci finansman ise Türkiye’nin halk sağlığı acil durumlarına hazırlık kapasitesini artırmayı hedefliyor. 250 milyon dolarlık bu destek, Türkiye’de aşı üretiminin genişletilmesi ve bulaşıcı hastalıklar, doğal afetler ve iklim değişikliği kaynaklı risklere karşı hazırlığın güçlendirilmesi için kullanılacak.
“Türkiye Kamu Sağlığı Acil Durumlarına Hazırlık Projesi” kapsamında ekipman alımı ve teknik destek sağlanacak. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye, sağlık sektöründe önemli ilerlemeler kaydetti. Bu operasyon, hastalık salgınlarını kontrol altına alma ve halk sağlığı acil durumlarına etkili yanıt verme kapasitesini daha da güçlendirecek,” dedi.
Dünya Bankası’nın sağladığı bu finansman, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.