Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin 2035 yılı yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaklaşık 28 milyar dolarlık enerji iletimi altyapısı dönüşümü için finansman görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı.
Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirmek amacıyla hazırlanan “Türkiye için Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Yol Haritası” raporunun detaylarını aktaran Lopez, yenilenebilir enerji yatırımlarında Türkiye’yi destekleyeceklerini vurguladı.
Lopez, Türkiye’nin 2035 yılına kadar güneş enerjisi, karasal ve deniz üstü rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan oluşan kurulu gücünü 120 gigavata çıkarma hedefinin altını çizerek, “Bu dönüşüm için yaklaşık 80 milyar dolar yatırım gerekecek” dedi. Banka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile 2025 yılına kadar ilk etapta 750 milyon dolarlık bir enerji iletim projesi planlarken, birkaç yıl içinde benzer bütçelerle desteklerin devam edeceğini duyurdu.
Enerji İletimi Altyapısına 28 Milyar Dolarlık Yatırım Gerekecek
Enerji üretimi, iletimi ve dağıtımını kapsayan dönüşüm planının ikinci ayağının kamu sektörü tarafından gerçekleştirileceğini belirten Lopez, iletim altyapısının modernizasyonu için gereken 28 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı konusunda Dünya Bankası’nın desteklerini sürdüreceğini ifade etti.
Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinde Yol Haritası
Türkiye’nin sekizinci deniz üstü rüzgar enerjisi yol haritasını hazırlayan Dünya Bankası, Marmara ve Karadeniz gibi bölgelerdeki rüzgar hızları, su derinlikleri ve korunması gereken alanlar gibi faktörlerin analiz edildiğini belirtti. Bu raporun, Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelini tam anlamıyla değerlendirmesine rehberlik edeceğini aktaran Lopez, bu adımın projeye dair güvence sunduğunu kaydetti.
Lopez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını çeşitlendirerek doğru oranda dağıtmayı hedeflediğini, böylece güneş, karasal ve deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelini en verimli şekilde kullanabileceğini ifade etti.