Asgari kurumlar vergisi ve en düşük emekli maaşının 10,000 TL’den 12,500 TL’ye yükseltilmesini de içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu.
AKP TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, “Vergi kanunları ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin” 53 maddeden oluştuğuğunu söyledi.
Güler’in verdiği bilgiye göre emekli maaşı düzenlemesinin altı aylık dönemde bütçeye toplam maliyeti 33 milyar TL olacak.
Teklif ile yurtdışına çıkış harcı ise 500 TL’ye yükseltiliyor ve takibinde yeniden değerleme ile artış yapılması düzenleniyor.
Güler, “Teklif ile; vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması, vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele, vergiye uyumun artırılması, bazı istisnaların kaldırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, cezaların etkinliğinin artırılması, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, ithalat ve yurt içinde vergilendirmenin uyumlaştırılması ve tahsilat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla” düzenleme yapıldığını söyledi.
Düzenlemeye göre kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2’den %2.25’e çıkarılıyor.
Ayrıca düzenleme ile “Çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi, yerel asgari kurumlar vergisi, yap işlet ve devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan %30 oranında kurumlar vergisi alınması” da düzenleniyor.
Güler ayrıca “Yatırım fon ve ortaklıklarının gayrimenkul kazançlarının, kar dağıtımına bağlı istisna edilmesi ve serbest bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere sağlanan kazanç istisnasının ihracat gelirleri ile sınırlandırılması başlıklarında da düzenleme” yapıldığını söyledi.
Teklif ile ayrıca Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama da sonlandırılıyor.