Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünüm durağan.
Fitch Türkiye’nin kredi notunu BB-‘ye yükseltti, görünümü pozitiften durağana çekti.
Azalan dolarizasyon ve Döviz talebi, sermaye girişleri gibi etkilerle rezervlerin 149 milyar dolara yükseldiği ifade edilen raporda pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politik faizini yüzde 50’ye yükselttiği hatırlatılarak parasal sıkılaşmanın TL’de reel değerlenmeye neden olduğu, bunun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu vurgulandı.
Faiz indirimi 2025’te bekleniyor
Fitch enflasyona dair “Sıkı para politikasının devamının, mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret düzenlemesinin enflasyonda önemli ölçüde düşüşü destekleyeceğine inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı. Kurum ilk faiz indirimini 2025’in başında bekliyor.
Kurum enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 olacağı tahminini paylaştı. 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e düşeceği, yıl sonu tahmininin yüzde 21 olduğu belirtildi. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,5, 2025 için yüzde 2,8 oldu.
Erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün not üzerinde olumsuz etkisi olacağı ifade edildi.
Mart’ta da notu yükseltmişti
Fitch, en son 8 Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti.
Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody’s, Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek “B3″ten “B1″e çekmiş, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu.
Derecelendirme kuruluşu S&P ise Mayıs yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti.