Dünya’dan Gelişmeler
- ABD Başkanı Joe Biden ile selefi Donald Trump arasındaki ilk ABD başkanlık tartışmasının Perşembe günü yapılması ve Fransa seçimlerinin bu hafta sonu başlamasıyla birlikte politika yatırımcıların aklında ön sıralarda yer alıyor.
- Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin, Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne balistik füze fırlattığını açıkladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığının açıklamasına göre, Pyongyang yakınlarından yerel saatle 05.30 sularında balistik füze fırlatıldı.
- Fransa Başkanı Emmanuel Macron’un bu ay parlamento seçimlerine gitme yönündeki şok kararı ve Marine Le Pen’in anketlerde önde gelen aşırı sağcı Ulusal Mitingi (RN), Fransa’nın mali sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri artırdı. RN’den sonra ikinci sırada yer alan sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının harcama planları mali kaygıları artırdı. NFP’nin taktik oylama nedeniyle 7
Temmuz’daki ikinci seçim turunda beklenenden daha iyi performans göstermesi ve hatta yeni bir hükümetin parçası olması riskinin finansal piyasalar için daha büyük bir endişe olabileceği söyleniyor. NFP, bu yıl memur maaşlarının %10 oranında artırılmasından emeklilik yaşının şu anda 64’ten 60’a düşürülmesine kadar değişen politikaları karşılamak için harcamaları 2027 yılına kadar kademeli olarak yıllık ekstra 150 milyar avroya (160,44 milyar dolar) çıkarmak istiyor. Harcamaların, mirastan zenginliğe ve çokuluslu şirketlere kadar çeşitli vergilerdeki artışlarla tamamen dengeleneceği belirtiliyor. - ABD doları, Fed üyesi Michelle Bowman’nın politika faizini “bir süre” sabit tutmanın enflasyonu kontrol altına almak için yeterli olacağı yönündeki görüşünü tekrarlaması, ayrıca gerekirse borçlanma maliyetlerini artırmaya istekli olduğunu da yinelemesi, ABD’de müstakil ev fiyatlarının Mart ayında değişmeden kaldıktan sonra Nisan da aylık bazda %0,2 artmasıyla çoğu majör para birimi karşısında yükseldi. Çünkü yine FED faiz indirimi sürecini başlatmak için acele etmeyecek beklentisi çıktı. Israrla belirtiğimiz gibi; ABD’de Perakende satışlar ve işsizlik başvuruları gibi
önceki bazı verilerdeki zayıflık, dövizde bir yükselişi veya dolarda zayıflığı tetiklemek için yeterli olmayacaktır. Doların zayıflaması için sadece ABD’de yumuşak veriler görmemiz gerekmeyecek,
aynı zamanda Fed’in faiz indirimlerini hızlandırdığını da görmemiz gerekecek. - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ABD’de para politikasının çok hızlı şekilde gevşetilmesinin enflasyonun sürekli şekilde hedef seviyenin üzerinde kalma riski doğurduğu ancak para politikasının aşırı kısıtlayıcı şekilde uygulanmasının ekonomik aktiviteyi yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.
- ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn’e göre yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl para politikasını iki kez daha gevşetmesi ve borçlanma maliyetlerini 2025 yılında %2,25’e kadar düşürmesi yönündeki beklentileri adil. “Piyasa verilerine bakarsanız, iki faiz indirimi daha olacağını ve böylece bu yılın sonunda %3,25’e ulaşacağımızı ve nihai oranla birlikte %2,25, %2,50 civarında bir yerde olacağımızı ima ediyor” diye konuşan Rehn, “Benim görüşüme göre bunlar makul beklentiler” ifadelerini kullandı.
- Avustralya Merkez Bankası, para politikasının kısıtlayıcı olduğunu ve mevcut faiz oranının birçok hane halkı için mali acıya neden olduğunu, ancak enflasyonu kontrol altına almak için gerekirse daha fazla sıkılaştırmayı göz ardı edemeyeceğini söyledi.
- Altın fiyatlarındaki hareket de FED bağlantılı, zamanlama konusunda daha fazla netlik sunabilecek PCE verisine kadar zayıf seyrini sürdürecek gibi, Spot altın ons başına 2.319 dolarda sabit kalırken, ABD altın vadeli işlemleri 2.331 dolarda tutundu. Altın fiyatlarındaki düşüşler, fiyat düşüşlerinde alıcıların kenardan müdahale etmesi sayesinde nispeten sığ kalıyor ama altının geçen haftaki zirveleri aşması için 2.368 dolar seviyesinin aşılması gerekiyor.
- Petrol fiyatları, Orta Doğu’daki çatışmadan kaynaklanan jeopolitik riskler ve talebin üçüncü çeyrekte zirve yapacağı sezonda stokların düşeceği tahminleri nedeniyle ABD stoklarındaki sürpriz artışa rağmen bu sabah hafif yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla 85,41 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 81,26 dolara yükseldi.
- Asya borsaları da piyasaların ABD’deki önemli enflasyon verilerine hazırlanmasıyla zikzaklı seyirde. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi pek değişmedi. Japonya Nikkei ve Tayvan hisse senetleri Çip üreticilerinin önderliğinde, teknoloji ağırlıklı Nasdaq’daki ralliyi takip ederek yükseldi. Ancak Çin hisse senetleri ve Şangay Bileşik Endeksleri
%0,2, Hong Kong Hang Seng endeksi de %0,16 kayıpla işlem görmekte. - Vadeli işlemler, Avrupa borsalarının daha yüksek bir açılışa hazır olduğunu ve muhtemelen Nvidia’nın ardından teknoloji hisselerindeki yükselişin de etkisiyle daha yüksek bir açılışa hazır olduklarını gösteriyor.
Yurt İçi Gelişmeler
- Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda sicil bazında pozisyon limitine konu dayanak varlık sayısı limitleri piyasa koşulları da gözetilerek güncellendi. Takasbank’tan yapılan açıklamaya göre, yeni limitler 28 Haziran 2024 Cuma gününden itibaren geçerli olacak.
- Merkez Bankası’nın SBM Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşu A.Ş.’ye elektronik para ihracı hizmeti sunmak üzere elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek üzere faaliyet izni verilmesine ilişkin kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
- Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türk-Yunan ilişkilerindeki normalleşmenin Kıbrıs meselesinin çözümüne de olumlu katkıda bulunacağına inandığını söyledi.
- Otomotiv sektöründe 7 Temmuzda yürürlüğe girmesi beklenen genel güvenlik yönetmeliği değişikliği uygulama tarihi 31 Ağustos 2024’e ertelendi.
- ABD, İran ordusuna milyarlarca dolar aktarmakla suçladığı 50’ye yakın kurum ve kişiye yaptırım kararı aldı. Bu adım Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Marshall Adaları’ndaki onlarca şirketin yanısıra İran ve Türkiye merkezli firmaları da hedef aldı.
- Bankacılık sektörünün kredi hacmi, 14 Haziran haftası 150 milyar 665 milyon lira artarak 13 trilyon 683 milyar liraya yükselirken tüketici ve ticari kredi büyümesinde bayram öncesi hareket görüldü.
- 31 Mayıs haftasında tepe noktasına ulaşan döviz kredilerinde durgunluk izlendi. Döviz kredileri 14 Haziran haftasında 150,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi bayram öncesindeki haftada da devam etti. BDDK verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 14 Haziran haftasında 29,6 milyar TL gerileme kaydetti. Böylelikle kur korumalı mevduatlarda toplam büyüklük 2,07 trilyon TL’ye geldi.
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün görünümünü
“iyileşiyor” olarak güncelledi. - TCMB konut fiyat endeksine göre, Nisan’da konut fiyatları yıllık yüzde 48,42 ile Ekim 2021’den bu yana en yavaş artışı kaydetti.