Yurt İçi Gelişmeler
- IMF tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’nin altın rezervi Haziran ayında azaldı. Verilere göre, Haziran ayında Türkiye’nin elindeki altın rezervi bir önceki aya göre 17.005 kg azalarak 776 bin 96 kg seviyesine indi.
- Goldman Sachs Yönetici Direktörü ve Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Araştırma Eş Başkanı Clemens Grafe, yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin kesinlikle arttığını, ancak portföy girişlerine rağmen, bunların büyük bölümünün kısa vadeli yatırımlardan oluştuğunu söyledi.
- İngiltere’nin yeni hükümeti, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerine sonbahar aylarında başlayacağını açıklarken, Hindistan ve Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki ülkelerle STA görüşmelerine de kaldığı yerden devam edecek.
- İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkiye’nin NATO çıkarılması çağrısı yaptı. Katz, gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini gösterdi.
- Bloomberg News’de yer alan habere göre BNY Mellon (ABD Merkezli Finansal Hizmetler Şirketi), Türk varlıklarına yabancı sermaye akışının aşırıya kaçmış olabileceği ve yatırımcıların muhtemelen tersine dönüşe neden olabilecek tuzakları göz ardı ettiği konusunda uyarıyor.
Dünyadan Öne Çıkanlar
- ABD Hazinesi, Fed Sistemi Açık Piyasa Hesabı’ndaki (SOMA) düşük itfalar ve çeyrek başında daha yüksek bir nakit bakiyesi nedeniyle, üçüncü çeyrekte Nisan tahmininden 106 milyar dolar daha düşük, 740 milyar dolar borçlanmayı beklediğini bildirdi. Hazine’den yapılan açıklamada, üçüncü çeyrek finansman tahmininde Eylül ayı sonunda 850 milyar dolarlık bir nakit bakiyesi varsayıldığı belirtildi.
- ABD’de federal hükümet rekor bir hızla borç biriktirmeye devam ederken, ulusal borç ülke tarihinde ilk kez 35 trilyon doları aştı. Hazine Bakanlığı’nın açıkladığı yeni veriler, brüt ulusal borcun 35.001.278.179.208,67 dolara ulaştığını gösterdi. Bu dönüm noktası, ABD’nin Ocak 2024 başında 34 trilyon dolar eşiğini aşmasından sadece aylar sonra gelirken, Eylül 2023’te 33 trilyon dolar sınırına ulaşılmıştı.
- Venezuela’da iktidar partisi ve muhalefet arasında seçim anlaşmazlığı büyüor : Protestocular polisle çatıştı
- Bank of America ekonomistleri, mevcut verilerin enflasyonun %2’lik hedefin üzerinde kalmaya devam ettiğini göstermesi nedeniyle Fed’in bir faiz indirimine işaret etmekten yine uzak durabileceğini ifade ettiler.
- Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in danışmanları, kripto para sektörüyle ilişkileri düzeltmek için önemli bir adım atarak, Demokrat Parti ile kripto endüstrisi arasındaki gergin bağları yeniden kurmak için en büyük kripto şirketleriyle temas kurdu.
- Financial Times’a göre, Harris’in ekibinin üyeleri yakın zamanda büyük kripto şirketleriyle bağlantılı kişilerle temasa geçti: Coinbase, stablecoin şirketi Circle ve blockchain ödemeleri firması Ripple Labs yer alıyor. Amacın daha yapıcı bir diyaloğu teşvik etmek ve sektörün büyümesine elverişli bir düzenleyici çerçeve oluşturmak olduğu bildiriliyor.
- Avrupa’da yeni ticari araç satışları yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre çift haneli büyüme gösterdi. Avrupa Otomobil İhracatçıları Birliği (ACEA) tarafından açıklanan verilere göre, söz konusu dönemde satışlar %15 artışla 840 bin 409 adede ulaştı. Almanya %19,3 gibi bir artışla başı çekerken, %18,5 ile İspanya, %17,8 ile İtalya ve %10,5 ile Fransa takip etti.
- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Olimpiyat Oyunlarının faaliyet, tüketim ve güveni arttıracağı için Avrupa ekonomisinin geneli için faydalı olabileceğini söyledi.
- Japonya’da dış ticaret Temmuz ayının ilk 10 gününde açık verdi. Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu dönemde ticaret açığı 546,8 milyar yen oldu. Geçen yılın aynı döneminde 112,7 milyar yen açık verilmişti. İhracat %21,5 artışla 3 trilyon 97,5 milyar yen seviyesine inerken, ithalat %36,9 artışla 3 trilyon 644,3 milyar yene yükseldi.
- Çin, Gobi Çölü’nde uranyum kıtlığına alternatif olarak ikinci bir toryum sıvılaştırılmış tuz reaktörü inşa edecek. 2029’da faaliyete geçecek olan reaktör, ilk aşamada 60 megavat termal enerji üretecek ve bu enerjinin bir kısmı elektrik, bir kısmı ise hidrojen üretimi için kullanılacak.
- Japonya, bir süredir devam eden gecikmelerin ardından Nisan 2025’te faiz dışı denge hedefine ulaşmayı bekliyor. Kabine Ofisi’nin yayınladığı orta ve uzun vadeli görünüm raporuna göre, kamu borcuna ilişkin net faiz ödemeleri hariç olmak üzere hükümetin gelir ve giderleri arasındaki farkı ifade eden faiz dışı dengenin 2025 mali yılında 800 milyar Yen (5,2 milyar USD) ya da gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık %0,1’i civarında olması öngörülüyor. Bu, Ocak ayında öngörülen 1.1 trilyon Yen’lik açığa göre iyileşmeye işaret ediyor ve hükümetin 2002 yılında hedefi belirlemesinden bu yana ilk fazla olacak.
Veri Gündemi
- Yurtiçinde ise BIST100 endeksinin morali bozmuş ve endekste çok kritik noktalara gelmiş durumda neredeyse ya tamam ya devam noktasındayız. Bu aynı zamanda geri çekilme için fazla bir alan da kalmadı demek.
- TCMB’nin; etki alanının dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ve vergi düzenlemeleri ile işlenmemiş gıda fiyatlarına etki eden arz yönlü gelişmeler nedeniyle Temmuz’da aylık enflasyonun geçici olarak artacağını ifade etmesi
- Sektörel enflasyon beklentilerine göre yüksek değişimler ki; Temmuz’da reel sektörün 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi %55, hane halkının enflasyon beklentisi %72, Piyasa Katılımcılarının %30,02 olması,
- KKO’nun Temmuzda %75,9 ile Ağustos 2023’ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesi, Reel kesim güven endeksinin salgın döneminden bu yana ilk kez 100 eşik seviyesinin altında inmesi,
perakende ticaretti yavaşlama genel olarak ekonomideki yavaşlamanın belirginleşmeye başlaması - TCMB Başkan yardımcısı Akçay’ın “ileride indirim süreci olduğunda da ‘sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakmayacak şekilde’ bir duruş göstereceklerini vurgulaması, Bilançoların özellikle banka bilançolarında çeyreklik gerileme beklemesi ve genel olarak ekonomideki yavaşlamanın 3Ç döneminde banka dışı sektörler üzerinde de baskı oluşturmasının beklenmesi
- Jeopolitik gerginlikle birleşince not artımın beklentilerine kadar katalizörsüz kalan piyasa bu moral bozukluğundaki ana etmenler. Büyük resim değişmedi ama beklentiler yine ötelendi.