Küresel danışmanlık şirketi Kearney tarafından hazırlanan 2024 Küresel Şehirler Endeksi Raporu’nda İstanbul, 6 basamak birden yükselerek 19. sırada yer aldı.
2008’den bu yana küresel şehirleri iş aktivitesi, kültürel deneyim, eğitim, bilgiye erişim ve dijital altyapı gibi 31 kritere göre sıralayan raporda, İstanbul’un yükselişi dikkat çekti. New York, Londra ve Paris ilk üç sıradaki yerlerini korurken, Türkiye’den listeye İstanbul ve Ankara dahil oldu.
İstanbul, İş Aktivitesi ve İnsan Kaynağında Öne Çıkıyor
Raporda, İstanbul’un “iş aktivitesi” kategorisinde dünya sıralamasında 4 basamak yükselerek 14. sıraya yerleştiği belirtildi. “Kültürel deneyim” açısından da bir sıra yükselerek aynı basamakta yer alan İstanbul, “insan kaynakları” kategorisinde ise büyük bir atılım yaparak 8. sıraya yükseldi. İstanbul’un bu yükselişi, şehri uluslararası bir iş ve kültür merkezi olarak konumlandırıyor.
Küresel Şehirlerde Dijitalleşme ve Altyapı Öne Çıkıyor
Kearney’nin bu yılki raporunda, dijital altyapı, veri merkezleri, internet hızı gibi kriterlerin şehir sıralamalarını etkilediği vurgulandı. Avrupa, şehirlerin ortalama puanlarıyla en güçlü bölge olmaya devam ederken, Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika’daki şehirler dijital yatırımlarla yükseliş kaydetti. Özellikle Şangay, Singapur ve Frankfurt gibi şehirler bu yatırımlarla ön plana çıktı.
İstanbul’un İlk 10’a Girmesi Bekleniyor
Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, İstanbul’un iş aktivitesi, kültürel deneyim ve insan kaynakları alanlarında kaydettiği artışla daha çekici bir şehir haline geldiğini belirtti. İstanbul’un ilk 10 şehir arasına girebilmesi için dijital altyapının gelişmesi, bilgiye erişim ve politik katılım gibi alanlarda da iyileşme sağlanması gerektiğini ifade eden Okutur, “Bu gelişmelerle İstanbul’un dünya ticaret ve kültürünün merkezi olma yolunda hızla ilerleyeceğine inanıyoruz” dedi.
Gelecekte Öne Çıkması Beklenen Şehirler
Rapora göre, gelecekte San Francisco, Münih, Kopenhag ve Seul gibi şehirlerin ilk dörtte yer alan New York, Londra, Paris ve Tokyo gibi şehirlerin yerini alması bekleniyor. Avrupa şehirleri yönetişim, sağlık ve çevresel dayanıklılık gibi alanlardaki güçlü performanslarıyla öne çıkarken, ABD şehirleri altyapı yatırımları ve ekonomik göstergelerle yükselişini sürdürüyor.
Çin Şehirlerinde Yatırım Azalıyor
Raporda Çin şehirlerindeki doğrudan yabancı yatırımların düşüş gösterdiği ve Batılı ekonomilerin Çin’e olan bağımlılığı azaltmak amacıyla Hindistan, Endonezya ve Japonya gibi ülkelere yöneldiği belirtildi. Bu durum, küresel şehirlerin yatırım ortamında Asya’daki değişimlere işaret ediyor.
İstanbul’un son yıllardaki hızlı yükselişi, şehrin küresel bir merkez olarak önemini arttırmaya devam ettiğini gösteriyor.