TÜİK, Nisan ayı enflasyon verisi bugün açıklanacak. Bloomberg anketine göre nisan ayı için aylık TÜFE beklentisi %3.3, Finans Hattı’nın beklentisi olan %3’ün sınırlı üstünde.
Aylık ortalama beklentinin gerçekleşmesi durumunda, yıllık TÜFE enflasyonu %68.5’ten %70.0’e, bizim beklentimizin gerçekleşmesi durumunda ise %69.6’ya yükselecek.
İTO verilerine göre, Nisan 2024’te İstanbul’da aylık bazda fiyatlar %4.9 ile 5 yıllık ortalama nisan artışı olan %4.2’nin ve Nisan 2023’teki %4.6’nın üstünde arttı. Yıllık İTO enflasyonu, %78.2’den %78.8’e yükseldi. Gıda enflasyonu tütün grubu fiyat artışının da etkisiyle aylık %4.8 ile son 5 yıl ortalamasının (%4.4) ve Nisan 2023’ün (%3.9) üstünde gerçekleşti.
İTO verileri tahminimiz üstünde belirgin bir riske işaret etmiyor. Gıda fiyatları için öncü gösterge olan Türk-İş gıda harcamaları verisine göre, gıda grubunda fiyat artışı nisanda aylık
bazda %5.6 ile önceki ayın (%3.3) üstünde, Nisan 2023’teki %5.7’nin ise sınırlı altında gerçekleşti. Aynı veriye göre, yıllık bazda gıda enflasyonu %75.1’den %74.9’a indi. Böylece yıllık gıda harcamaları artışı şubat ve martta hızlandıktan sonra nisanda sınırlı yavaşladı. Türk-İş ve İTO endeksleri, Nisan 2024’te gıda fiyat artışının yüksek kalmaya devam ettiğine işaret etti.
Nisanda TL’deki nominal değer kaybın yavaşlaması, yılın ilk çeyreğindeki enflasyonist etkilerin zayıflaması gibi faktörlerin katkısıyla çekirdek enflasyonun yıllık bazda sınırlı da olsa önceki aya göre azaldığını tahmin ediyoruz. Gıda grubunda ise fiyat artışlarının kuvvetli seyrettiğini öngörüyoruz. Nisanda akaryakıt fiyatlardaki artışın yanı sıra baz etkisi nedeniyle yıllık enerji enflasyonunda artış hesaplıyoruz. Ayrıca tütün grubundaki fiyat artışı da yıllık enflasyonu yukarı iten bir faktör oldu.
TCMB ve piyasa beklentisine paralel yıllık enflasyonun Mayıs 2024’te tepe noktaya (%70-74) ulaştıktan sonra baz etkisinin de desteği ile düşüş eğilimine geçmesini bekliyoruz. 2024 yılsonu enflasyon tahminimiz %45. 1Ç24’te talebin kuvvetli seyretmesi ve yerel seçime ilişkin belirsizlikler enflasyon görünümünü olumsuz etkiledi. TCMB’nin mart ayındaki ek sıkılaştırma kararı, bu duruşun uzun süre devam ettirilmesi durumunda enflasyon tahminimiz üstünde aşağı yönlü risk oluşturuyor