Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, 2024 yılının ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerle geçtiğini, 2025’in de küresel ve yerel zorluklarla karşılanacağını belirtti. Karadeniz, sanayiciler ve ekonomistler için yeni yılın ilk altı ayının kritik geçeceğine vurgu yaparak, “Değişen ve zorlaşan küresel rekabetin bizi beklediği gerçeğini bilerek hareket etmeliyiz” dedi.
Sanayide Kan Kaybı ve Zorlu Ekonomik Şartlar
Karadeniz, yüksek faiz oranları, parasal sıkılaştırma ve dış pazar daralmasının etkisiyle Türk sanayisinin ciddi bir darbe aldığını ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun sanayi üretim verilerine atıfta bulunarak, ekonominin son çeyrekte küçülmeye devam ettiğini belirtti.
“Yüksek faiz, özellikle KOBİ’lerimizi zor durumda bıraktı. Kaynaklar üretimden ziyade faiz getirisine yönlendirildi ve düşük kur nedeniyle ihracatçımız küresel pazarda rekabet gücünü kaybetti” dedi.
2025’in İlk Yarısı Zor, İkinci Yarısı Normalleşme Beklentisi
Karadeniz, 2025’in ilk yarısında yüksek enflasyonun etkilerinin devam edeceğini ancak ikinci yarıda ekonomik normalleşme beklendiğini söyledi. Şu ifadelere yer verdi:
“Yılın ilk altı ayında enflasyonun etkisi yüksek olacak. Ancak enflasyonun düşmesi ve faizlerin geri çekilmesiyle birlikte yılın ikinci yarısında küresel ekonomide olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de normalleşme bekliyoruz.”
Makroekonomik İstikrar ve Reformların Önemi
Küresel ekonomide beklenen nispi olumlu gelişmelerin, Türkiye için yapısal reformların uygulanmasına fırsat yaratabileceğini ifade eden Karadeniz, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.
“Enflasyon düşürülmeden ve ekonomik istikrar tesis edilmeden sürdürülebilir bir kalkınma mümkün değil. 2025’in ikinci yarısında reformlarla desteklenmiş bir toparlanma mümkün olabilir” dedi.
İhracatta Umut Verici Gelişmeler
Karadeniz, 2024 yılının son aylarında ihracatta görülen toparlanmanın umut verdiğini belirterek, ihracat artışının, 2025’in ikinci yarısında ekonomiye pozitif bir ivme kazandırabileceğini kaydetti.
📌 Bizi takip edin: FinansHatti.Com