USD38,32
%0.05
EURO43,73
%0.82
BIST9.447,37
%1.45
GR. ALTIN4.090,38
%-0.21
BTC3.567.523,93
%-0.3
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
24 Nisan 2025, Per
  1. Haberler
  2. GENEL HABERLER
  3. Sarımsak Fiyatı 400 TL’yi Aştı: Kuşbaşı Et ile Yarışıyor

Sarımsak Fiyatı 400 TL’yi Aştı: Kuşbaşı Et ile Yarışıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üretimdeki düşüş ve girdi maliyetlerindeki artış, sarımsak fiyatlarını zirveye taşıdı.

Beyaz altın olarak anılan sarımsağın fiyatı, 2024’te zam şampiyonu oldu. Temmuz ayında 200 TL’ye yükselerek en fazla zamlanan tarım ürünü olan sarımsak, bugün 400 TL seviyesine ulaştı. Bu fiyat artışı, yerel marketlerde kilogramı 399 TL’ye satılan kuşbaşı eti bile geride bıraktı.

Fiyatların yükselmesinde, sarımsak üretiminin azalması ve artan maliyetler belirleyici rol oynuyor. Üreticiler, tarla işçiliğinde yaşanan sıkıntıların ve işçi ücretlerinin günlük 1.000 TL’ye kadar çıkmasının bu durumu daha da zorlaştırdığını ifade ediyor.

“İşçi Bulmak Zor, Maliyetler Çok Yüksek”

Zonguldak’ta sarımsak üretimi yapan Erdoğan Uzunlar, üretimde yaşanan zorlukları şu sözlerle anlattı:
“Maliyetler çok yüksek olduğu için ekim alanları daraldı. Üretim kısıtlı, ekilen yerlerde de verim düşük. Kış şartlarının beklenenden farklı geçmesi ve nisan yağmurlarının yetersiz kalması da olumsuz etkiledi. Elle dikim yapmak zorunda kalıyoruz, çünkü makine ile dikimde istediğimiz sonucu alamadık.”

Uzunlar, işçi bulmanın zorluğuna ve yevmiye maliyetlerine de dikkat çekti:
“İşçinin yevmiyesi en az 1.000 TL. Üstelik bu sadece ücret değil; kahvaltı, öğle yemeği ve çay molalarını da hesaba katmak gerekiyor. Sarımsağın yetiştirilmesi büyük emek istiyor. Bazı sebze ve meyveler dört mevsim üretilebilirken, sarımsak yılda sadece bir kez hasat ediliyor.”

Sarımsak Tane ile Satılmaya Başlandı

Sarımsak fiyatları kaliteye göre 250 ila 400 TL arasında değişiyor. Hem marketlerde hem pazarlarda fiyat farkı yok denecek kadar az. Pazarcılar, vatandaşların artık sarımsağı kilogramla değil, tane tane aldığını belirtiyor:
“Geçen yıl sarımsak 100 TL civarındaydı. Şimdi ise 350 TL’ye iyi bir sarımsak bulabilirsiniz. Müşteriler genelde bir ya da iki baş sarımsak almayı tercih ediyor.”

Çin’den Sarımsak İthalatı Artabilir

Türkiye’nin yıllık sarımsak üretimi 120-140 bin ton civarında kalırken, tüketim 150-170 bin tona ulaşıyor. Bu üretim-tüketim açığı ithalatla karşılanıyor. Türkiye, sarımsak ithalatının büyük kısmını dünyanın en büyük sarımsak üreticisi olan Çin’den yapıyor. Fiyatlardaki artışın önüne geçmek için ithalatın önümüzdeki dönemde artabileceği belirtiliyor.

Zonguldak, Türkiye’nin sarımsak üretiminin %20’sini tek başına karşılıyor. Ancak üretimdeki düşüş, bölgedeki üreticiler için de zorlayıcı hale gelmiş durumda.


📢 Finans Hattı takip: Gıda fiyatlarındaki bu dalgalanmaları yakından takip ediyoruz. Üretim ve ithalat kaynaklı gelişmelerin, fiyatlara nasıl yansıyacağını FinansHatti.Com üzerinden izlemeye devam edebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sarımsak Fiyatı 400 TL’yi Aştı: Kuşbaşı Et ile Yarışıyor
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ve yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı FinanHatti.Com sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finans ve İş Dünyası Portalı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!