Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “B+”dan “BB-” seviyesine çıkararak kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikalarının, Türk lirasını istikrara kavuşturma, enflasyonu düşürme, rezervleri yeniden inşa etme ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırma çabalarına katkı sunduğu belirtildi.
S&P’nin açıklamasında, Türkiye’nin tasarruf açığının daraldığı, cari açığın GSYH’ye oranının 2022’den bu yana yaklaşık 4 puan azaldığı ve bu durumun ülkenin finansal istikrarı için olumlu bir gelişme olduğu ifade edildi.
Enflasyonla Mücadelede Riskler ve Fırsatlar
Açıklamada, görünümün “durağan” olarak belirlenmesinde, Türkiye’nin yüksek enflasyonla mücadelesi, çalışanların ücret beklentilerinin yönetimi ve ekonominin yeniden dengelenmesi yönünde dengeli risklerin rol oynadığı vurgulandı. Enflasyonun tek hanelere indirilmesi ve uzun vadeli piyasa güveninin yeniden tesis edilmesi halinde, kredi notunun yükseltilmesinin mümkün olabileceği bildirildi.
S&P, enflasyon hedefi doğrultusunda ücret artışlarının belirlenmesinin önemine dikkat çekerken, 2024 enflasyon oranının yaklaşık yüzde 44’e ulaşma olasılığının, hükümetin yüzde 17’lik 2025 enflasyon hedefiyle önemli bir çelişki oluşturduğunu belirtti. Ücret artışlarının bu iki oran arasında belirleneceği tahmin edilse de, yüzde 30’un üzerindeki bir artışın enflasyonla mücadele sürecini uzatabileceği uyarısı yapıldı.
Ekonomide Yavaşlama Beklentisi
Türkiye’de 2028 yılına kadar seçim planlanmadığı için kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talep ve enflasyonu baskılamak için alan bulunduğu ifade edildi. Özel tüketimin yavaşlamasının, ekonominin soğutulmasında önemli bir faktör olacağı öngörülürken, reel GSYH büyümesinin 2025’te yüzde 2,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükselten S&P, o dönemde kredi notu görünümünü “pozitif” olarak belirlemişti.