Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis ve lityum-kükürt batarya teknolojisinde lider Zeta Energy Corp., elektrikli araçlar (EV) için yenilikçi batarya hücresi geliştirmek üzere stratejik bir ortaklık yaptıklarını duyurdu.
Oyunun Kurallarını Değiştiren Lityum-Kükürt Teknolojisi
Ortaklıkla hedeflenen batarya teknolojisi, günümüz lityum-iyon bataryalarına kıyasla:
- Gravimetrik enerji yoğunluğunda üstünlük sağlayarak daha hafif batarya paketleri üretecek.
- Müşterilere daha uzun menzil, daha iyi sürüş performansı ve daha düşük maliyet sunacak.
- Hızlı şarj süresini %50 azaltacak, böylece elektrikli araçların kullanımını kolaylaştıracak.
- kWsa başına maliyetleri yarıdan daha aza indirecek.
2030’a Kadar Stellantis Elektrikli Araçlarında Kullanılacak
Projede atık malzemeler ve metandan yararlanılarak karbon emisyonlarını azaltan bataryalar üretilecek. Batarya üretimi mevcut gigafabrika altyapısıyla uyumlu şekilde planlanıyor. Tedarik zinciri Avrupa veya Kuzey Amerika’da tamamen yerel kaynaklardan sağlanacak. Bu bataryaların 2030 yılına kadar Stellantis’in elektrikli araç modellerine enerji sağlaması hedefleniyor.
Batarya Teknolojisinde Çift Kimyasal Yaklaşım
Stellantis’in inovasyon vizyonunu destekleyen bu iş birliği, firmanın “Dare Forward 2030” stratejik planının bir parçası. Plan kapsamında 75’in üzerinde batarya elektrikli araç modeli sunulacak. Lityum-kükürt teknolojisi, daha yaygın ve uygun maliyetli kükürt kullanımı sayesinde tedarik zinciri risklerini azaltırken kobalt, grafit, manganez ve nikel gibi malzemelere olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor.
Stellantis’in Teknoloji Lideri Ned Curic, bu iş birliğinin Stellantis’in karbon nötr hedeflerine ulaşmasında ve müşterilerine optimum menzil, performans ve fiyat avantajı sunmasında önemli bir adım olduğunu belirtti. Zeta Energy CEO’su Tom Pilette ise, bu ortaklığın, elektrikli araçların maliyet ve performans profilini dönüştürebileceğini ifade etti.
Finans Hattı olarak Stellantis ve Zeta Energy’nin bu heyecan verici projelerini yakından takip ediyoruz.