Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tutarken sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği yönündeki yönlendirmesini korudu.
TCMB, sıkı para politikası duruşunun aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini belirtti.
TCMB Başkanı Fatih Karahan bu ay başında Reuters’a yaptığı açıklamada “Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz” demişti.
HAZİRAN’DA AYLIK ENFLASYON ANA EĞİLİMİ BELİRGİN ZAYIFLADI
TCMB sınırlı değişimler yaptığı PPK metninde yeni olarak Haziran ve Temmuz ayı enflasyonuna ilişkin güncel değerlendirmelere yer verdi.
Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde “belirgin bir zayıflama” görüldüğünü belirten TCMB, Temmuz ayında ise öncü göstergelerin aylık enflasyonun “geçici olarak” artacağına işaret ettiğini söyledi.
TCMB Başkanı Karahan, Reuters söyleşisinde beklentilerin altında artış gösteren Haziran TÜFE verisinin para politikası etkisi için “tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmaz” demişti. İlgili dönemde ekonomistler, Karahan’ın açıklamalarının, düşük Haziran enflasyon verisi sonrası piyasada konuşulmaya başlanan erken faiz indirimi yönündeki beklentilerin de önüne geçtiğini söylemişlerdi.
TEMMUZ’DA AYLIK ENFLASYON GEÇİCİ ARTACAK
TCMB’ye göre Temmuz ayında enflasyonda yaşanacak yükseltici yöndeki bu etki “para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde” gerçekleşecek.
TCMB bu etkiye rağmen enflasyonun ana eğilimdeki yükselişin “nispeten sınırlı” kalacağını da belirtti.
TCMB tarafından yayımlanan piyasa katılımcıları anketinde Temmuz ayı için TÜFE’de aylık artış tahmini %2.77 seviyesinde. Ekonomistler PPK metnindeki bu yönlendirmeleri Temmuz ayı TÜFE’nin TCMB’nin güncel anketindeki tahminlerden daha yüksek bir gerçekleşme oluşabileceğine işaret ettiğini söyledi.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, mevcut yıllık bileşik politika faiz oranı ile gerçekleşen enflasyon dikkate alınarak hesaplanan reel faizin eksi %4 ile toparlandığı, gelecek 12 ay beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizin ise artı %26.8’e yükselerek tarihi zirvesine çıktığını hesapladı.
TCMB parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlediğini belirterek, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” denildi.
TCMB GEREKİRSE SIKILAŞTIRMA YAPACAĞI İFADESİNİ DE KORUDU
TCMB enflasyonda “belirgin ve kalıcı” bir bozulma öngörülmesi durumunda “para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesini de PPK metninde korudu.
Ekonomistlere göre bu ifadenin korunması da faiz indiriminin henüz değerlendirilmediğinin önemli bir göstergesi.
Reuters anketinde büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere TCMB’den 2025 sonuna kadar 2,250 baz puan faiz indirimi bekleniyor.
TCMB “para politikasındaki kararlı duruşun”; yurt içi talepte dengelenme, TL’deki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ve dezenflasyon sürecini güçlendireceğini de belirtti.
Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltti. TCMB son dört aydır ise politika faizini sabit tutuyor.
KREDİ MEVDUAT VE LİKİDİTE İZLENİYOR
Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde, “Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edilecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir” denildi.
TCMB geçen hafta kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını %35’e düşürmüştü. TCMB bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı amaçlayan adımına bu hafta sonu YUVAM hesaplarını da ekledi.
TCMB’nin son adımı ise yabancı para krediler için %2 olan aylık büyüme sınırının %1.5’e indirilmesi oldu. Uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredileri ise TL ve YP kredi büyüme sınırlarından muaf tutuldu.