USD35,22
%0.06
EURO36,71
%-0.09
BIST9.696,32
%-0.29
GR. ALTIN2.964,67
%-0.13
BTC3.386.819,53
%0.06
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
23 Aralık 2024, Pts
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımı ile TOBB ev sahipliğinde düzenlenen ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları, TOBB Türkiye Sektör Meclisi Başkanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birim yöneticileri istişareler yaparak, iş dünyasının çalışma hayatına ilişkin görüş ve talepleri ele alındı. Ayrıca Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ve Kayıtlı Kadın İstihdamı projeleri çerçevesinde iş birliği protokolleri imzalandı. Programın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB ve İŞKUR arasında gençlere ve kadınlara nitelik kazandırarak işgücüne katılmalarını sağlayacak ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip işgücüne ulaşabilmelerine olanak verecek iki protokol imzaladıklarını aktardı.

“İşgücümüzün nitelik kazanması noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”

Nitelikli işgücü istihdamına önem verdiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “İşgücümüzün nitelik kazanması noktasında TOBB olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi, 81 ilimizin tamamında sınav ve belgelendirme hizmetlerine devam ediyor. 365 oda/borsamız TOBB MEYBEM’le uyumlu bir şekilde çalışarak, mesleki yeterlilik belgesi hizmetlerini temel hizmetlerimiz kapsamında üyelerine sunuyor” açıklamasında bulundu.
Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler başta olmak üzere 77 meslekte sınavlar düzenlediklerini de aktaran Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede 120 binden fazla çalışana Mesleki Yeterlilik Belgesi verdiklerini sözlerine ekledi. Hisarcıklıoğlu, imzalayacakları NİYEP protokolüyle aktif işgücü programları kapsamında işletmelerin ihtiyaç duyduğu işgücü taleplerini oda ve borsaların toplayacağını, konsolide edeceğini, ihtiyaçlara uygun eğitim programları hazırlayacağını ve eğiticilerin seçileceğini kaydederek, “Daha sonra programdan faydalanmak isteyen adaylar bir araya getirilerek teorik eğitimleri verilecek, devamında işbaşı eğitim programları kapsamında işletmelerde uygulamalı eğitime tabi tutularak istihdamları sağlanacak” ifadelerine yer verdi.

“Desteğiyle 21 binden fazla kadını işgücü piyasasına kazandırdık”

Türkiye’de kadın girişimci sayısının artırılması için 2007 yılında kurdukları TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Kadın Girişimciler Kurulumuz kadın istihdamına da el atarak, 2021 yılında sanayide kadın istihdamının artırılması için ‘Sanayide Kadın Eli Projesi’ni başlattı. Proje kısa zamanda 25 ile yayıldı. İŞKUR İl Müdürlüklerimizin de desteğiyle 21 binden fazla kadını işgücü piyasasına kazandırdık. Sanayide Kadın Eli Projesi ile başlayan süreç bugün tarım, teknoloji, inşaat gibi diğer sektörlerde uygulanmaya başlandı. Yaptıkları çalışmalardan dolayı TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan ve üyelerine emek ve katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

“Prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz”

Gelir vergisi basamaklarının daraldığını ve 3-4 ayda bir üst basamağın oranını uygulamak durumunda kaldıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesi adil de değil, mantıklı da değil. Benzer bir durum SGK prime esas tavan ücretinde yaşanıyor, tavan ücret geçmişte asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken bu gün 7,5 kat olarak uygulanıyor. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamı korunması ve yeni iş alanlarının açılabilmesi için istihdam teşviklerini de çok önemli görüyoruz” diye konuştu.

“Emek yoğun sektörlerde işgücü kaybına neden olmaması için ilave teşvikler sağlamalıyız”

Son dönemde özellikle emek yoğun sektörlerinden başta hammadde ve enerjide meydana gelen artışların diğer maliyetlerden dolayı ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Uygulanan ekonomik istikrar programının özellikle emek yoğun sektörlerde işgücü kaybına neden olmaması için ilave teşvikler sağlamalıyız. Siparişlerinin azalmasına bağlı olarak üretimleri ve satışları düşen firmalarımızın istihdamlarını koruyabilmeleri için kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi fazla prosedüre tabi tutmadan devreye alınmasını bekliyoruz. Deprem bölgesinde bulunan işletmelerimizin sıkıntıları devam ediyor. Mücbir sebep kapsamında prim ve vergi borçları ertelenen işletmelerimiz bunları ödeyecek durumda değil. Vergi ve sigorta prim borçlarının tıpkı 1999 depreminde olduğu gibi terkin edilmesi, depremden zarar gören firmalarımızın tekrar ayağa kalkmalarını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Toplantı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Bakan Işıkhan, program kapsamında işverenlerin, katılımcıların en az yüzde 60’ını eğitim süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam edeceğini ifade ederek, böylece katılımcıların edindikleri becerileri doğrudan iş hayatına aktarabilmelerini ve işverenlerin nitelikli işgücü kazanmalarını temin edeceklerini kaydetti.

Protokol kapsamında yürütülecek mesleki eğitimler için katılımcıların cep harçlığı, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, genel sağlık sigortası prim giderlerini İŞKUR aracılığıyla karşılayacakları bilgisini veren Işıkhan, ayrıca ek ders saat ücretinin iki katına kadar ödedikleri eğitici giderini, dört katına çıkardıklarını kaydetti.

Işıkhan, eğitimlerin sonunda katılımcıların istihdamını yakından takip ederek, bu sürecin sürdürülebilir olmasına dikkat edeceklerini belirtti.

İmzaladıkları protokolle kadın istihdamını da ön plana aldıklarını vurgulayan Işıkhan, “2007 ila 2023 yılları arasında kadınlarımızın iş gücüne katılım oranını tam 12,7 puan artırarak OECD ülkeleri arasında birinci olduk. Aynı dönemde kadınların istihdam oranını da 10,3 puan artırdık ve bu alanda da dördüncü durumdayız. Şubat ayında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle hayata geçirdiğimiz İş Pozitif Programı’mız ile 485 binin üzerinde kadını çalışma hayatına kazandırmış olduk.” dedi.

Kayıt dışı istihdam

Bakan Işıkhan, çalışma hayatının en büyük problemlerinden birisinin de kayıt dışı istihdam olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“İlgili paydaşlar ve kamu kurumlarıyla istişare etmek suretiyle, iş gücü piyasamızın ihtiyaçlarının karşılanması ve yabancıların kayıtlı çalışmalarının artırılması amacıyla çalışma izinlerine ilişkin reform çalışmalarımıza da başlamış bulunmaktayız. İlk olarak, çalışma izni değerlendirme kriterlerini gözden geçirdik. Bu süreçte Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğümüz, tüm kurumlarımızın görüşlerini de almış durumda. Çalışmalarımızı yürütürken hem sektörlerin iş gücü ihtiyacını dikkate aldık hem de yabancıların kayıt dışı çalışmalarını önleme yaklaşımı içerisinde bulunduk.”

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ve yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı FinanHatti.Com sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finans ve İş Dünyası Portalı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!