USD38,42
%0.21
EURO43,70
%-0.16
BIST9.490,90
%1.92
GR. ALTIN4.142,43
%0.31
BTC3.594.825,36
%-0.17
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
25 Nisan 2025, Cum
  1. Haberler
  2. SEKTÖREL HABERLER
  3. Tarım ve Hayvancılık
  4. TZOB Başkanı Bayraktar: “İklim Değişikliği Tarımı Derinden Etkiliyor”

TZOB Başkanı Bayraktar: “İklim Değişikliği Tarımı Derinden Etkiliyor”

tarim
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarıma etkilerini değerlendirerek özellikle su kaynaklarının bilinçli kullanımına vurgu yaptı.

Bayraktar, tarım sektörünün iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en fazla hisseden alan olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin doğal afetlerin artmasına, su kaynaklarının azalmasına ve tarımsal maliyetlerin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Su Kaynaklarında Kritik Durum: “Su Stresi Altındayız”

Bayraktar, Türkiye’nin toplamda 112 milyar metreküp kullanılabilir su kaynağına sahip olduğunu, ancak bu miktarın %77’sinin tarımda kullanıldığını ifade etti. Yıllık kişi başına düşen su miktarının 1302 metreküp olduğunu ve bu durumun Türkiye’yi “su stresi altındaki ülkeler” kategorisine soktuğunu belirtti. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için modern sulama sistemlerine geçişin önemini vurgulayan Bayraktar, çiftçilere bu sistemler için teşvik ve kredi desteği sağlanması gerektiğini söyledi.

Kuraklık Riski Artıyor: “Tarımda Sürdürülebilirlik İçin Su Şart”

İklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklık ve azalan yağışlarla kuraklık riskinin arttığına dikkat çeken Bayraktar, kuraklığın özellikle buğday ve arpa gibi temel ürünlerin ekim tarihlerinde kaymalara neden olduğunu belirtti. Bayraktar, 2023 yılı Ekim ayı yağışlarının ülke genelinde %26 oranında azaldığını, bunun da birçok bölgede hububat ekiminde gecikmeye yol açtığını ifade etti.

Modern Tarım ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

Bayraktar, kuraklığın etkilerini azaltmak için modern üretim tekniklerinin önemine dikkat çekerek, sürdürülebilir su politikalarının gerekliliğine işaret etti. Türkiye’nin sahip olduğu iklim, toprak, su ve biyoçeşitlilik potansiyeli ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini asgari düzeye indirmeye yönelik çözümler üretebileceğini belirten Bayraktar, alınacak önlemlerle doğal kaynakların korunması ve etkin kullanımının sağlanabileceğini söyledi.

Tarımda Gelecek İçin Planlama ve Eğitim Gerekli

Bayraktar, suyun bilinçli kullanımı için çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini belirterek, vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçilmesi ve sulama kanallarının kapalı sisteme geçilmesinin elzem olduğunu ifade etti. Bayraktar ayrıca, kuraklık gibi afetlerle başa çıkmak için tarımsal altyapının geliştirilmesi gerektiğini belirterek, tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak için iklim değişikliğine karşı önlemlerin ve modern tarım tekniklerinin bir an önce yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
TZOB Başkanı Bayraktar: “İklim Değişikliği Tarımı Derinden Etkiliyor”
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ve yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı FinanHatti.Com sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finans ve İş Dünyası Portalı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!