Kulis duyumlarına göre bu hafta Meclise sunulacak olan Vergi Paketi üzerinde 5. kez düzenlemeye gidildi ve son anda tepki çeken bazı maddeler ya iptal edildi ya da revizyona uğradı son taslağın aşağıdaki gibi meclise gelmesini bekliyoruz.
- Server Vergisi; Beyana tabi gelirleri ile harcamalar arasında %20nin üzerinde uyumsuzluk tespit edilen mükelleflerden bildirim ile açıklama alınması izah edilemeyen fark oluşması durumunda vergilendirilmesi.
- Borsa Kazanç Vergisi; 3 yıldan kısa süre ile al sat kazancı elde edenlerden süresine göre kazancı üzerinden %10 ile %2.5 arasında gelir kazancı vergisi alınması.
- Yeme %10 Vergi; GİB in bir diğer önerisi ise eskiden olduğu gibi satılan yemler üzerinden %10 vergilendirme yapılması. Mevcut durum %1
- Gübre Vergisi; GİB’in iptal edilen bir diğer önerisi ise Gübre satışına %20 vergi getirilmesi. Bunda da devam eden oran %1.
- Tapuda Gerçek Bedel Üzerinden Satış; Emlak vergileri ve tapu harçlarının belediye rayiç bedeli değil ekspertizler üzerinden belirlenen bölge rayiç bedeli üzerinden tahsil edilmesine yönelik vergilendirme sistemi. Bu madde de taslaktan çıkarıldı.
- Kiraya %20 Stopaj; GİB’in önerdiği maddelerden biri de kiralar üzerinden %20 oranında stopaj kesilmesi bu öneride kiracının bankaya yatırdığı kira üzerinden bankalar %20 kesinti yaptığı kısmı GİB’e gönderecek kalan kısım ev sahibi hesabına yatacaktı ama bu madde de iptal edildi.
- Birden Fazla Evin Vergilendirilmesi; 1den fazla evi mülk sahibinden ekstra vergi alınması. Ama bu madde de taslaktan çıkarıldı.
- Kitapta Vergi İstisnasının Kaldırılması; 3065 sayılı Kanun uyarınca basılı kitap ve süreli yayınların teslimi KDV’den istisna tutuluyor. Uygulamada, istisna kapsamında olmayan yayınlar ve kırtasiye ürünlerine de istisna uygulandığının tespit edildiği, mükelleflerin istisna nedeniyle genel giderleri ve ATİK yüklenimlerini de iade alabildiklerinin belirlendiği gerekçeleriyle bu istisnanın yürürlükten kaldırılması önerildi. Söz konusu istisnanın kaldırılmasıyla toplam 2,3 milyar TL gelir hedeflendi. Ama bu madde de kabul edilmedi.
- Basit Usül Esnaf Vergisi Muafiyeti; Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB)’in talep ettiği en kritik maddelerden biri de yaklaşık 850 bin esnafı ilgilendiren basit usul vergi muafiyetinin büyükşehirlerde kaldırılarak, söz konusu esnaf için gerçek vergilendirmeye geçilmesiydi. Taksici, berber, marangoz, tesisatçı, tuhafiyeci, terzi gibi işlerle uğraşanları doğrudan etkileyecek olan madde, taslaktan çıkarıldı.
- Yurt Dışı Çıkış Harcına Yapılması Planlanan Büyük Zam; Yurt dışı çıkış harcıyla ilgili uzun zamandır 3bin lira olacağı tartışılıyordu son olarak bu oran 10 kat olarak belirlenerek, 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltilmek üzere taslaktaki yerini aldı. Maddenin kritik ayrıntısı ise yurt dışı çıkış harcının her yıl değerleme oranında artırılacak olması. Bu da harcın yıllar içinde katlanarak artacağı anlamını taşıyor.
- Engellilere ÖTV İstisnası Yerine Nakit Destek Verilmesi; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engellilere uygulanan ÖTV istisnalarının kaldırılarak nakit destekte bulunulması konusunda öneride bulundu. Ancak söz konusu öneri taslağa girmedi. Engellilerle ilgili ÖTV istisnası araçlar için devam edecek olsa da mevcut durumda beş yılda bir yararlanılan bu sürenin 10 yıla çıkarılması öngörülüyor. Madde taslağa bu şekilde geçirildi.
- İdari Para Cezalarına Gecikme Zammı Uygulanması; Kabahatler Kanunu’nda düzenleme yapılarak İcra ve İflas Kanunu’na göre takip edilen idari para cezalarını kapsayacak şekilde tüm idari para cezalarına gecikme zammı uygulanması talep edildi. Ancak söz konusu madde taslağa eklenmedi.
- Bağkur ve SSK Prim Gün Sayılarının Eşitlenmesi; EYT düzenlemesinin ardından Bağ-Kur’lu küçük esnafın prim gün sayısının, SSK’lı çalışanlarla eşitlenmesine yönelik herhangi bir madde vergi paketinde yer almadı. EYT’den gelen maddi yükü taşımakta zorlanan hükümet, yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lunun 5 yıl erken emekli olmasının yolunu açacak olan düzenlemeye sıcak bakılmadığından taslağa eklenmedi.