Birincil enerji kaynaklarında yaklaşık %70 oranında ithalata bağımlı olan Türkiye, 2024 yılında yenilenebilir enerji alanında önemli bir başarı hikâyesi yazdı.
Yıl boyunca toplam kurulu gücüne 6 bin MW ekleyerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu artış, %5 büyüme anlamına gelirken, Türkiye’nin toplam 115 bin MW’ı aşan kurulu gücünün %59’u yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştu.
YEKA İhaleleri ile Geleceğe Yatırım
Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, özellikle güneş enerjisindeki rekor büyümeye dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türkiye’nin temiz enerji dönüşümü stratejik bir hedef olmalı. Güneş enerjisinde 20 bin MW’ı aşan kurulu güç, Türkiye’nin bir ‘Güneş Ülkesi’ olduğunu gösteriyor. 2025 yılı için açıklanan YEKA yarışma takvimi, yatırımcıların planlama yapmasını kolaylaştıracak.”
2025 yılına ilişkin YEKA ihaleleri arasında:
- Ocak ayında 1200 MW kapasiteye sahip 5 rüzgâr YEKA projesi,
- Şubat ayında 800 MW kapasiteye sahip 6 güneş YEKA projesi yer alıyor.
2035 Hedefleri ve 100 Milyar Dolarlık Yatırım Portföyü
Türkiye’nin 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini artırmayı hedeflediğini hatırlatan Kalaycı, bu hedeflerin sadece güneş ve rüzgâr enerjisi için 80 milyar doların üzerinde yatırım gerektirdiğini, toplamda ise 100 milyar dolarlık bir portföy öngörüldüğünü belirtti.
2035 yılı hedefleri şunlardır:
- Rüzgâr ve güneş enerjisinde toplam 120 bin MW kurulu güç,
- Her yıl en az 5 bin MW güneş ve 2-3 bin MW rüzgâr enerjisi devreye alınması,
- Depolamalı enerji sistemleri ve batarya kapasitesinin 2030’a kadar 80 bin MW’a çıkarılması.
Kalaycı, bu hedeflere ulaşmanın Türkiye’yi global enerji dönüşümünde önemli bir oyuncu yapacağını ifade etti.
Yeni Binalarda Yenilenebilir Enerji Kullanım Zorunluluğu Artıyor
1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina” (NSEB) uygulamasıyla, yeni inşa edilen binalarda yenilenebilir enerji kullanım oranı %5’ten %10’a yükseltilecek. ENSİA Başkanı Kalaycı, bu uygulamanın 2035 yılına kadar:
- 102 bin gigawatt/saat enerji tasarrufu,
- 450 bin ton eşdeğer karbondioksit azaltımı,
sağlayacağını vurguladı.
Kalaycı, uygulamanın başlangıç için olumlu olduğunu belirterek, yenilenebilir enerji oranının en az %20’ye çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Finans Hattı:
Türkiye’nin yenilenebilir enerji başarılarını ve 2035 hedeflerini yakından takip etmek için Finans Hattı’nı izlemeye devam edin!






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım ve kalkınma bankaları ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ve yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Gerek bu yayındaki, gerekse bu yayında kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan, manevi zararlardan ve her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı FinanHatti.Com sorumlu tutulamaz.